Gelukzoekers

Project

Over dit project

Soms is er niet veel nodig om gelukkig te zijn, maar wat als alles van je wordt afgenomen omdat je je huis moet verlaten vanwege oorlog of een natuurramp?

Tijdens je vlucht verlies je je geliefden, je kinderen en zelfs je status. Als leraar, architect, ingenieur, dokter, bouwvakker, tandarts, enz. word je plotseling als ‘vluchteling’ bestempeld. Als individu word je gegroepeerd in een gesloten kamp, levend in onzekerheid in een land dat jouw taal niet spreekt. Van ‘gelukkig’ naar ‘gelukszoeker’. Iedereen in de wereld is van nature op zoek naar zijn eigen geluk, waardoor we allemaal gelukszoekers zijn.

Wat maakt je gelukkig? Ga je naar Frankrijk met je partner en caravan? Het aantal likes op je laatste bericht? Eindelijk uit de ellende van een scheiding? Of gewoon een status hebben, de erkenning dat je bestaat en het recht hebt om hier te zijn?

Voor de vijftig geportretteerden is dat laatste momenteel een prioriteit. Het gevoel van warmte, gezien worden en een veilig bestaan opbouwen. Vrijheid en veiligheid. Dat is de rode draad binnen elk asielzoekerscentrum.

We hebben een Europa gecreëerd waar alles gewoon goed is. Vrijheid, veiligheid en geluk zijn bijna vanzelfsprekend. Anderen moeten er harder voor werken; zij komen van verder weg. Ook zij verdienen het om gezien te worden. Zij moeten gezien worden.

Ontmoet vijftig mensen met dromen, vastberadenheid en levenslust. Kijk naar ze en realiseer je…

Stadsroute

Tegelijkertijd met de tentoonstelling werd een serie foto’s van voormalige migranten tentoongesteld in een stadsroute door Alkmaar (Nederland). In tegenstelling tot asielzoekers kwamen deze mensen hier voor studie, een eigen bedrijf of gewoon een beter leven.

We bezochten en fotografeerden onder andere een barbier uit Suriname, een bloemist uit Oekraïne, een Schot die een typisch Schots restaurant heeft.

De afsluitende tentoonstelling

De afsluitende tentoonstelling Gelukszoekers en de stadsroute was een groot succes. Met ongeveer 40.000 bezoekers in drie maanden tijd kun je wel zeggen dat het meer dan geweldig was!

Een verscheidenheid aan mensen met verschillende achtergronden kwam op bezoek en sommigen waren erg onder de indruk van de verhalen en de foto’s. De opening was een groot feest van herkenning met samen eten, praten en muziek maken.
Mensen brachten allemaal iets te eten mee uit hun eigen land.

Feiten:

2016 | De Grote Kerk | Alkmaar, Nederland | Bezoekers Ca. 40.000

Dit project werd mogelijk gemaakt door:

TAQA Theater De Vest | Grote Kerk Alkmaar | Victorie Fonds | Rabobank | Reclasign | Stichting De Vrolijkheid | Ema Najetovic

Andere projecten